Ieder kind verdient de keuzevrijheid om zijn biologische ouder te kennen

20 februari '16

Weten waar we vandaan komen laat ons de essentie van ons bestaan erkennen, en geeft ons de kracht om onszelf beter te begrijpen. Het is een centraal focus van het mens zijn, om te voelen, om compleet te zijn. Het is ook een realiteit die ontzegd wordt aan te veel kinderen over de hele wereld, die worden geadopteerd of die een anonieme donor als biologische vader hebben.

Duizenden donorkinderen hebben een diep verlangen om te weten tot wie ze behoren, waar ze vandaan komen, en op wie ze lijken. Hoe is het om op te groeien niet wetende wie je biologische vader is en of je nog broers of zussen hebt? Hoe is het om te ontdekken dat de man die je kent als ‘papa’ niet je biologische ouder is? Dat je ware biologische vader zijn sperma schonk en alleen bekend is met zijn donornummer? Hoe beïnvloed het je zelfperceptie, de keuzes die je maakt, en je kijk op het leven en de wereld? Donorkinderen eisen antwoorden op deze fundamentele vragen over hun afkomst, hun leven en hun identiteit.

OneWish creëert een platform waar wensmoeders, wensvaders en niet-anonieme donoren elkaar op een transparante en persoonlijke manier kunnen ontmoeten. Zodat zij elkaar kunnen leren kennen en helpen bij misschien wel één van de grootste gebeurtenissen in hun leven, het doorgeven van leven door een kind te krijgen. Bij co-ouderschap kiezen zij ervoor om in kleine of grote mate de opvoeding, zorg, financiële lasten en het geluk bijkomend aan de opvoeding van het kind. Zij hoeven geen liefdesrelatie met elkaar te hebben en ook hoeven zij niet in hetzelfde huis te wonen.

De donoren bij OneWish zijn niet anoniem. Zij vinden het belangrijk dat zij de wensmoeder kunnen ontmoeten, leren kennen en een band met hen kunnen opbouwen. Wanneer er een klik is, en zij kiezen samen voor een kindje, dan speelt de donor geen rol in de opvoeding maar hij is wel op de achtergrond aanwezig. Op deze manier kan het kindje zijn of haar biologisch vader leren kennen.
Wil een wensmoeder en wensvader de opvoeding delen? Dan kiezen zij voor co-ouderschap.

OneWish staat voor #keuzevrijheid van wensouders, donoren én hun kinderen.

Wat kun jij doen?
Ben je zelf geen wensouder of donor dan kun je ons toch helpen. Door vrienden, collega’s en kennissen te vertellen over One Wish. Verspreid het woord

Anonymous Father’s Day explores the stories of women and men who are the children of sperm donors.

Bron: CBC Network, Anonymous Father’s Day.

It is unbelievably unethical to erase parents from birth certificates, no matter how any of us got here. When done out of shame or to protect corporate profits, it marks our very existence by shame and denies our most fundamental human right to our own identity and often ethnic and cultural heritage before we are even born. It’s high time for laws to change throughout the world. Speaking about this largely taboo subject to a couple thousand people was emotionally by far the most difficult speech I’ve ever given. Realizing that millions of people worldwide are also blocked by corporations and governments from knowing their own identity gave me the courage to speak out. [Albert Frantz]

Bekijk hier de TedX talk van Albert Frantz.

 

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten