Terug naar zoekresultaten

Boek: Scattered seeds

10 augustus '17

In haar boek Scattered seeds gaat journaliste Jacqueline Mroz op onderzoek naar deze nieuwe verwantschappen.

In het boek worden de persoonlijke ervaringen van een donorkind, een spermadonor en de moeder van twee donorkinderen beschreven.

Hun ervaringen en vragen zijn herkenbaar.  De zoektocht naar nieuwe definities van familie, verwantschap en identiteit. Een ontdekkingstocht.

Een kind dat zegt:

“Ondanks dat ik me wel compleet voel, denk ik toch dat ik gelukkiger zou zijn als ik meer wist over mijn genetische afkomst

Ik hoef geen geld van hem, hij hoeft niet mijn vader te worden. Ik wil alleen dat hij weet dat ik besta, en dat ik nieuwsgierig naar hem ben.”

Een donor die zich afvraagt, nadat hij een betekenisvolle relatie met twee van zijn nakomelingen heeft opgebouwd:

“Hoe moet het als zich meer van mijn donorkinderen melden? Als het grote aantallen gaan worden? Het is geen optie om te zeggen: ‘ik heb geen tijd meer voor jou, want je bent nummer zoveel…’ Maar wat dan wel?”

Een moeder die ervaart:

“Ik vind het bijzonder om deel uit te maken van een unieke en aanzienlijke groep van moeders. Ik voel me nauw verbonden met deze vrouwen: zij kozen ook voor moederschap met hulp van een spermadonor. Zij zochten ook de voor hun perfecte donor, en vonden die in dezelfde man als ik.”

Het is zinvol om al in de fase van nadenken over de optie om met de hulp van een donor moeder te worden, stil te staan bij deze vragen. Je bewust te zijn, nog bewuster, van het feit dat jouw keuze voor een spermadonor nu, een heel leven lang doorwerkt. En meer is dan het ‘oplossen’ van het probleem van de ontbrekende partner.

Ter reflectie:

  • Wat doet het met jou, het feit dat jouw kind (veel of heel veel) halfbroers en –zussen zal hebben? Zou jij al initiatief willen nemen om daar contact mee te leggen?
  • Voel jij je verwant met de vrouwen die dankzij dezelfde donor moeder werden?
  • Hoe voel jij je bij het idee dat je kind straks zijn of haar donor kan ontmoeten? Heb jij daar verwachtingen bij? En hoe manage je de verwachtingen van je kind?

Copyright  Barbara Lammerts van Bueren / Alleen met kinderwens Coaching & advies

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten