De nadelen en noodzaak van het invriezen van eicellen

20 oktober '21

Terwijl de vruchtbaarheidsindustrie voortdendert, en er telkens nieuwe technieken worden ontwikkeld, hobbelen regelgeving en het gesprek over ethiek daar met een sukkelgangetje achteraan, zo toonde Tegenlicht (VPRO) zondag.

Bron: Arjen Fortuin, NRC, 11 okt 2021

Aan de verkoopteksten ligt het niet. Als je een zwangerschap vergelijkt met een brood in de oven, vertelt vruchtbaarheidsondernemer Martin Varsavsky, „dan blijkt in 95 procent van de gevallen het brood het probleem. De oven werkt.” Vandaar dat het invriezen van eicellen de afgelopen tien jaar in hoog tempo is uitgegroeid tot een grote industrie. Vrouwen worden ertoe verleid om „voor de zekerheid” hun eicellen te laten invriezen, zodat ze op latere leeftijd nog kinderen kunnen krijgen.

Dit onzekerheidskapitalisme, zoals het zondag in VPRO’s Tegenlicht werd genoemd, valt in goede aarde bij investeerders. Varsavsky haalde in een vloek en een zucht tien miljoen dollar op. Maren Merckx, regisseur van de aflevering ‘Freezing fertility’, sprak een reeks mannen die grote mogelijkheden zagen. Enrique Criado van de Spaanse eicelbank Ovobank zegt grappend dat hij zoveel eicellen exporteert dat overal ter wereld kinderen met gitaren worden geboren, die flamenco zingen. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Nederland mogen eicellen in Spanje anoniem worden gedoneerd, waarna dankzij gezichtsherkenningssoftware en een algoritme de juiste eicel bij de juiste klant wordt gezocht. „Wat Duitsland is voor auto’s, is Spanje voor vruchtbaarheid”, aldus Varsavsky.

Drie jaar geleden liet Liesbeth Staats in De baby-industrie al zien dat er veel misgaat in Spanje. Zij sprak arme Roemeense migranten die al vier keer eicellen hebben ‘verkocht’, voor 900 euro per keer. Tegenlicht voegde daar verhalen uit de Verenigde Staten aan toe, waar de eicel van „een blonde vrouw die aan een universiteit in Californië heeft gestudeerd” aanmerkelijk meer kost dan eentje van „een brunette uit Miami”. In filmpjes probeert een ‘egg-whisperer’ steeds jongere vrouwen tot het invriezen te verleiden. „Je bent nu op de top van je vruchtbaarheid, later krijg je misschien spijt.”

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten