ThinkstockPhotos-82548950-690x518

Als 35-jarige kinderloze ben je hét mikpunt van kinderwensvragen

27 augustus '15

Door: Carla Kuijpers, bron: Me to We.

Als 35-jarige kinderloze ben je hét mikpunt van kinderwens vragen. En als je dan ook nog eens vrouw én single bent zoals Carla Cuijpers (35 jaar, eind-redacteur bij tv, vriendin van Femke), dan lijkt de hele wereld jouw klok te horen tikken en zich obsessief bezig te houden met de vraag: Maar wil ze dan nog een kind en hoe dan?

Moet jij je eicellen niet eens laten invriezen?

Tien uitspraken waar kinderloze singles klaar mee zijn
Met enige regelmaat word ik onderworpen aan een pleidooi voor het invriezen van eicellen. “Is dat niets voor jou? Oké, het kost een paar duizend euro, maar dan heb je wel zekerheid als je straks te oud bent en je eicellen verschrompeld zijn. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik het wel weten hoor!” Hoewel ik altijd heel hard roep: “Nee joh, niets voor mij, ik laat het lot bepalen of het er ooit nog van komt”, werd de mogelijkheid tot eicellen invriezen in de afgelopen maanden opeens een complete obsessie. Op een nacht werd ik zwetend wakker, ik kroop achter mijn laptop en begon te googelen. Drie uur later kwam ik tot de conclusie dat ik toch écht niets voel voor al die hormoonbehandelingen en ivf-toestanden, zoals ik eigenlijk allang wist. Ik ben weer terug bij mijn oude standpunt, mijn éigen standpunt.

Hoe moet dat toch met haar? En ach, die ellendige tijdsdruk….Niet alleen familie en vrienden buigen zich over het mysterie van mijn eventuele kinderwens, ook vage kennissen en zelfs compleet onbekenden. Van goedbedoelde adviezen, tot zeer impertinente opmerkingen, ik heb ze echt allemaal al gehoord.

Deze tien opmerkingen mogen jullie dus voortaan achterwege laten!

1. Heb jij kinderen? Niet? Wel een relatie? Ook niet? Hoe oud ben je als ik vragen mag? Hmm, 35, wil je dan nog kinderen?
Zal ik jou eens vragen: “Heb jij kinderen? Ja? En een relatie? Ja? Hoe lang zijn jullie al samen? 8 jaar? Dan stelt je seksleven vast niets meer voor, hoe vaak doen jullie het eigenlijk nog?” Juist ja, best persoonlijk…

 2. Als je nog kinderen wil, dan zou ik niet te lang meer wachten. Weet je dat je vruchtbaarheid na je 35e drastisch afneemt?
Goh! Echt? Dank voor je advies. Ik dacht dat ik nog zeeën van tijd had, maar morgen ga ik er direct werk van maken.

3. Ik ben zo jaloers op je. Wat een vrijheid en je hoeft met niemand rekening te houden!
Klopt, maar er houdt ook niemand rekening met mij. Wel eens over nagedacht wie mijn eten kookt als ik overwerk, mijn vuilnis buiten zet en me vertroetelt als ik ziek ben? Juist, it’s me!

4. Toch best spannend dat je nog niet weet wie de vader van je kinderen is?!
Nou en of! Mijn leven is één groot avontuur en ‘tinder’ is een soort ballenbak met mannen waarin ik maar hoef te graaien om er een geschikte vader uit te vissen!

5. Ik ken iemand, die kreeg op haar 41e nog een kind en dat was GEEN mongool.
Ja, écht, dit is tegen me gezegd. Verder geen commentaar.

6. Mijn buurvrouw van 45 heeft een harstikke leuk leven zonder kinderen.
Dat is nou toevallig, zo iemand ken ik ook!

 7. Ken je geen leuk homostel?
Twee vaders voor de prijs van één en niet de lasten van een vervelende echtgenoot. De oplossing voor al uw problemen, een leuk homostel!

8. Zou je niet toch eens overwegen ‘het-alleen-te-gaan-doen’?
“Je kan toch naar de spermabank, of misschien kan je een vriend vragen om te doneren, of je kan ook speed-daten tegenwoordig, met mannen die ook niemand hebben en graag een kind willen….”. Ho, stop! Mag ik misschien zelf bepalen of ik dat allemaal wel wil?

9. Je moet maar zo denken, een neefje of nichtje is ook heel leuk. Dat voelt ook als eigen!
Zucht… het is best lief bedoeld, maar iedereen weet natuurlijk dat dit niet hetzelfde is.

10. Weet je hoe erg ik uitgelubberd ben na de bevalling. Jij blijft tenminste lekker strak!
Je hebt me overtuigd! Een ontzettend goede reden om kinderloos te blijven. Ik voel de leeftijdsdruk spontaan wegvallen.

Of ik ooit kinderen wil? Misschien. Ik wil er vooral geen enorm big deal van maken. Het leven is zoals het is. Ik heb vooralsnog geen zin om ‘het alleen te gaan doen’ en ik heb al helemaal geen zin om mijn leven de komende jaren te laten beheersen door de vraag of ik nog ooit een kind ga krijgen en hoe ik dat dan zou moeten doen? Dus lieve mensen, maak je geen zorgen en laat jullie obsessie met mijn kinderwens vooral niet de mijne worden!