Mannen met een kinderwens

1 oktober '15

Ze hebben veel: een prima baan, leuke collega’s, fijne vrienden en een eigen huis. Maar geen kind. En dat wringt.

Door: Leo van Marrewijk, Bron: Algemeen Dagblad.

Het fenomeen OK (Ongewenst Kinderloos) duikt sinds dit voorjaar vaak op dankzij ‘OK-vrouw’ Halina Reijn. De actrice schreef in een column voor de Vlaamse krant De Morgen over haar pijn en verdriet omdat het haar -succesvol, knap, slim – niet lukt de juiste partner te vinden en een gezin te stichten. Tot ongeloof van mensen in haar omgeving, die partnerloze en kinderloze vrouwen al gauw wegzetten als carrièrevrouwtjes die niet genoeg hun best doen om moeder te worden. Haar ontboezemingen leverden de nodige discussies op en een oproep van Reijn aan OK-vrouwen én OK-mannen om zich vooral te laten horen.

Datingsites

Tom (41) mag dan nog wél kans hebben op het vaderschap, hij voelt dat zijn tijd begint te dringen. ,,Of er een mannelijke equivalent is van ‘rammelende eierstokken’ weet ik niet, maar ook ik was lange tijd erg met mijn kinderwens bezig. Zo heb ik datingsites geprobeerd, maar dat werkt niet bij mij. Wel doe ik geregeld mee aan activiteiten van NMLK, Nieuwe Mensen Leren Kennen. Dat is een leuke club, waarbij je met een groep singles bijvoorbeeld gaat fotograferen. Het mooie eraan is dat je direct gelijkgestemden tegenkomt.”

Tom heeft de hoop nog iemand te vinden met wie hij kinderen kan krijgen wel bijna opgegeven. ,,Ze worden in mijn leeftijdscategorie schaars: vrouwen met wie je een goed gesprek kunt voeren én die het nog zien zitten om een kind te krijgen. ‘Je komt heus een keer die droomvrouw tegen,’ hoor ik mensen zeggen. Bij mezelf begint dat geloof langzamerhand af te brokkelen.”

Waar Peter Paul mét partner het motto ‘het leven heeft voor je beslist, ga verder met je leven’ lijkt te hebben omarmd, voelt single Tom juist geregeld het schrijnende van zijn situatie. ,,Mijn vrienden hebben allemaal kinderen. Vooral op verjaardagen merk ik dat onze werelden uiteen gaan lopen. Er zitten alleen maar stelletjes, ik match daar niet mee, voel me er ongemakkelijk bij. Ze gaan om 10 uur naar huis, want ze zijn afgepeigerd door werk en kinderen. Ik snap dat, maar ik heb een ander leven. Feesten als Sinterklaas en Pasen gaan langs me heen, want ik hoef daar niks mee, terwijl ik er juist graag wel iets mee zou hebben.

,,Natuurlijk kan ik als single naar wilde feesten en heb ik dat ook gedaan, maar op een gegeven moment heb je dat wel gezien.

Pijnlijk, vindt hij. ,,Ik denk dat je een rijker mens wordt met een kind. Je kunt je als persoon natuurlijk blijven ontwikkelen, dat houdt niet op, maar op een gegeven moment past het ouderschap bij je ontwikkeling, vind ik. Ik denk dat ik makkelijk omga met kinderen, dat merk ik bijvoorbeeld bij de zoontjes van mijn zus. Ik ben zelf opgevoed in een heel normaal gezin, mijn ouders waren er altijd voor me. En nu zou ík er zo graag voor iemand willen zijn en zorgen voor iemand die echt van mij afhankelijk is.”

Lees het gehele AD artikel via Blendle.

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten