Organisatie & Missie

OneWish is een social enterprise, dit betekent dat wij onze maatschappelijke missie voorop stellen. De bijdragen en donaties zijn bedoeld om wensouders op een persoonlijke en transparante wijze te informeren over de mogelijkheden, wensouders met elkaar in contact te brengen en wensouders wegwijs te maken in de relevante medische en juridische circuits.

TEAM

OneWish bestaat uit twee kernteamleden, oprichter Karin van Zeelst, compagnon Ronald Zwartkruis en onze developer die op afstand werkt.

 

Lees over Karin's achtergrond

Karin heeft ruim 10 jaar ervaring als ondernemer en business consultant en heeft OneWish in 2017 het leven laten zien. Karin houdt een Bachelor of health science (BHSc) en heeft vele jaren als business consultant / consultant digital strategy gewerkt voor zowel corporates als vele start-ups en scale-ups (zoals Airbnb en Aimforthemoon).
Naast OneWish (2017) heeft Karin diverse bedrijven opgericht om vervolgens later succesvol te verkopen.

Karin´s kern competenties en ervaring liggen op het gebied van (sociaal) ondernemerschap, (digital) strategy, product development en online marketing. Voor het onstaan van OneWish geldt 100% ´Scratch your own itch´; Karin is de onderneming begonnen vanuit haar eigen behoefte om op een mooie en makkelijker manier haar kinderwens in te lossen. Karin heeft samen met haar verloofde Carmen via OneWish een donor gevonden.

Lees over Ronald's achtergrond

Ronald heeft ruim 20 jaar ervaring als ondernemer, met als primaire focus business development, sales, partnerships en marketing. Enkele jaren na zijn studie Milieuhygiëne (in Wageningen) startte hij het bedrijf NetQuestionnaires dat online DIY-enquête software leverde. In 2008 richtte hij een vertical van dat bedrijf op en richtte hij zich met NETQ Healthcare op software oplossingen voor zorgaanbieders, in het bijzonder ggz-instellingen. Het enquête bedrijf heeft hij in 2015 aan een Zwitserse medewerker verkocht (nu Survalyzer) en NETQ Healthcare heeft hij in 2017 bij de divisie Zorg van Topicus ondergebracht, waar hij na zijn verkoop ruim vier jaar als international business developer voor screening oplossingen in de Publieke Gezondheid actief was. Hij ontmoette Karin in 2015. Sinds die tijd had hij regelmatig contact met Karin, met een sparrend / brainstormend karakter over OneWish. In 2022 gaf Karin aan verder te willen groeien met OneWish en besloot Ronald ontslag te nemen bij Topicus en aan boord te stappen als business developer en compagnon van Karin.

Ronald ́s kerncompetenties en ervaring liggen op het terrein van (sociaal) ondernemerschap, business development, strategie, digital health en partnerships. Met zijn ervaring als informal investor in twee bedrijven in de deeleconomie (SnappCar en Goboony) brengt hij ook veel kennis en kunde met zich mee voor verdere groei van OneWish, met de dynamiek van Vraag en Aanbod. 

OVER ONEWISH

We zetten ons in voor singles, stellen van hetzelfde geslacht, stellen met vruchtbaarheidsproblemen en stellen waar één van twee geen kinderen (meer) wil óf al heeft. Samen wensen zij een gezin in de vorm van co-ouderschap of met hulp van een bekende donor. We voorzien wensouders en donoren in juridische, sociale, medische en wetenschappelijke aspecten van (wens)ouderschap. Daarnaast voeren we een actieve lobby voor verbetering van rechten van ouders en kinderen, geven we voorlichting en informeren we de media. Je kunt onze initiatieven, profielen van wensouders en bekende donoren en het laatste nieuws rondom wensouderschap ook online volgen via onze nieuwsbrief of website.

De stichting tracht dit doel te bereiken onder meer te bereiken door:

  • het bevorderen en verbreden van de aandacht binnen media voor de doelgroep van de stichting;
  • het samenwerken met andere organisaties zowel nationaal als internationaal;
  • het beïnvloeden van politieke besluitvorming;
  • het verruimen van (beeldvorming over-) ouderschap in de vormen van onder andere maar niet uitsluitend co-ouderschap (al dan niet op vriendschappelijke basis), (gameet)donorschap, meerouderschap, deelouderschap;
  • het bieden van mogelijkheden voor wensouders en donoren om met elkaar in contact te kunnen komen onder andere middels een digitaal prikbord.

MISSIE

Bekend donorschap is de standaard
OneWish strijdt voor recht op afstammingsinformatie voor ieder kind, wereldwijd. We willen bekend donorschap de standaard maken, in de hoop dat anoniem donorschap wereldwijd verdwijnt. Wij vinden dat een donor bekend moet zijn voor de wensmoeder die het zaad geïnsemineerd krijgt van deze donor. Dat zij weet hoe deze man er ut ziet en hem persoonlijk heeft kunnen leren kennen. Daarnaast vinden we dat een (donor)kind, ongeacht zijn of haar leeftijd, de keuzevrijheid om te weten wie zijn/haar biologisch ouders zijn en eventueel een band met ze kan opbouwen. OneWish draagt hiermee bij aan het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Anoniem donorschap is in de toekomst niet langer toegestaan.

OneWish creëert bewustwording over de positie van wensouders, donoren en hun (toekomstige) kinderen.
De online Bibliotheek en het Magazine delen informatie en ervaringen welke je wijzer kunnen maken over co-ouderschap, donorschap, kinderen, familie constructies en jezelf. Op deze manier kun je je kansen vergroten voor een weloverwogen familie constructie met een stevig fundament.

OneWish biedt een online ontmoetingsplek waar wensouders elkaar kunnen vinden.
Dit zijn mensen met een kinderwens, maar zonder een partner om deze wens gezamenlijk mee te kunnen of willen vervullen. Er zijn vele manieren om ouder te kunnen worden voor een kind. OneWish helpt onze leden met het vinden van iemand die zijn of haar kinderwens wil vervullen op een soortgelijke manier.

WAAROM 

Identiteitsvorming
Weten waar we vandaan komen laat ons de essentie van ons bestaan erkennen, en geeft ons de kracht om onszelf beter te begrijpen. Het is een centraal focus van het mens zijn, om te voelen, om compleet te zijn. Het is ook een realiteit die ontzegd wordt aan duizenden kinderen over de hele wereld, die worden geadopteerd of die een anonieme donor als biologische vader hebben.

Identiteit donor en ontvanger
‘Maar er zijn toch klinieken en ziekenhuizen waar je een donor kunt vinden?’
Bij een kliniek kent de donor zijn ontvanger(s) niet en de ontvanger(s) kent/kennen de donor niet.
Dit betekent dat een wensmoeder de man van wie zij een kind gaat krijgen nog nooit heeft ontmoet! Andersom kan de donor niet de vrouw leren kennen aan wie hij doneert, weet hij niet óf een zwangerschap is ontstaan en wie het kindje is. Bij One Wish is enkel sprake van de zogeheten C-donoren. De donor kent zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen de donor.

Donortekort
One Wish gelooft dat meer mannen donor willen zijn wanneer zij de wensmoeder kunnen ontmoeten en leren kennen. De gunfactor groeit dan namelijk exponentieel!

Lees hier meer over wat One Wish doet en de waarom.
 Lees hier meer over veelgestelde vragen en de antwoorden.

CONTACT MET ORGANISATIE, PERS EN POLITICI

We houden ontwikkelingen op het gebied van wensouderschap, co-ouderschap, meerouderschap/deelouderschap en niet-anoniem donorschap nauw in de gaten. Via contacten met Nederlandse en buitenlandse politici proberen we het onderwerp op de agenda te krijgen en te houden. Met name de rechtspositie van co-ouderschapsgezinnen en gezinnen ontstaan met hulp van een bekende donor staan op dit moment op onze agenda. Daarnaast strijden we tegen anoniem zaaddonorschap en dragen we actief bij aan het ‘recht op roots’, dit is het recht op afstammingsgegevens voor donorkinderen – vanaf geboorte- óf zeer jonge leeftijd.
Heb je een interview-verzoek vanuit onze rol als expert, lobbyist, collectief belangenvertegenwoordiger of anderzijds? Neem dan contact op met directeur-bestuurder Karin van Zeelst.

MEDIAKIT

Download hier de volledige mediakit in PDF vorm.

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten