School of Life – Denken over kinderen krijgen (21 mei)

2 maart '16

Wil ik kinderen of niet? Voor velen is dit een van de belangrijkste beslissingen in het leven. Maar vaak gaan we voorbij aan het feit dat deze vraag verbonden is aan meerdere ingewikkelde filosofische kwesties. Zonde, want wanneer we inzicht krijgen in deze onderliggende kwesties leren we onszelf en de wereld om ons heen beter begrijpen.

Allereerst zijn er natuurlijk de persoonlijke overwegingen. Heb ik het karakter om een goede ouder te zijn? Wil mijn partner het ook? Kan ik die verantwoordelijkheid aan? Wat zijn de verwachtingen in mijn familie? Is er een biologische drang aanwezig of niet? Etc.

Maar wanneer we even verder kijken, zien we dat deze overwegingen verbonden zijn aan thema’s die groter zijn dan wijzelf. Van hoe belangrijk het gezin is in onze samenleving tot in hoeverre we het leven moeten willen controleren. Van hoe een ideale samenleving eruit ziet tot wat het leven zin geeft. Van het doorgeven van onze waarden tot overbevolking.

En dan zijn er aspecten die het nog ingewikkelder kunnen maken. Wat als het niet gaat zoals we gepland hebben? Welke ethische vragen komen om de hoek kijken bij IVF, draagmoederschap of adoptie? Hoe belangrijk is om een kind samen met een partner op te voeden? Is abortus te legitimeren en, zo ja, wanneer? Wat als er een aanzienlijk risico is dat we een erfelijke ziekte of syndroom doorgeven? En hoe moeten we denken over de mogelijkheden die er ontstaan om vooraf steeds meer te kunnen weten en bepalen over de aankomende kinderen?

Gewapend met de ideeën van grote filosofen biedt Menno de Bree in deze class inzicht in de ethische vragen die spelen rondom het krijgen van kinderen. Zonder te vertellen wat je moet doen, stelt hij jou in staat om de vragen vanuit allerlei kanten te bekijken en er zo achter te komen wat jij nu echt belangrijk vindt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voertaal: Nederlands
Duur: 2,5 uur, met pauze
Locatie: The School of Life, Herengracht 215
Plaats: Amsterdam
Prijs: €43,- inclusief drankjes

Classroom 1: di 12 april 2016, van 14:00 tot 16:30
Classroom 2: za 21 mei 2016, van 10:30 tot 13:00

Koop hier je kaartjes.

theschooloflifelogo2

OVER SCHOOL OF LIFE CLASSES

In classes maak je kennis met frisse ideeën van grote denkers uit heden en verleden, die praktisch bruikbaar zijn voor je alledaagse vragen over de richting van je leven. Ze dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel en helder na te denken over zaken die er echt toe doen en geven je de ruimte om je gedachten, ideeën en ervaringen te delen met andere nieuwsgierige mensen. De classes geven geen directe antwoorden, maar leren je betere vragen te stellen en je keuzeopties scherp te krijgen.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.