Ben jij fit genoeg voor kinderen?

20 mei '16

Zij is niet de enige die zich moet voorbereiden op het ouderschap. Lees onderstaand artikel uit Men’s Health en jij raakt in supervader-vorm.

Buikomvang
Wil je niet voor jezelf naar de sportschool, ga dan voor je nakomelingen. Volgens onderzoek van het Mount Sinai-ziekenhuis produceren mannen met een buikomtrek van 100 cm of meer gemiddeld 22% minder sperma. Het goede nieuws: eens in de week sporten en je buikomtrek terugbrengen naar 94 cm of minder resulteert in een hogere potentie.

Je inkomen stijgt
Zo voelt het misschien niet als je net een fortuin hebt uitgegeven aan een buggy, maar een baby kan je echt rijker maken. Onderzoek van het Institute for Public Policy Research ontdekte dat het inkomen van nieuwe vaders met 19% toeneemt ten opzichte van hun kinderloze collega’s

Roken
Onderzoek gepubliceerd in Human Reproduction stelt dat de kans op beschadigd sperma al verdubbelt als je twee keer per maand een joint rookt. Is dat die lachkick waard?

Trainen
Mannen die 15 uur per week sporten produceren meer sperma dan niet-sportende mannen.
Volgens onderzoekers van Harvard kan trainen je zaadproductie op drie manieren opvoeren: het moedigt je lichaam aan meer testosteron te produceren, het houdt je vetgehalte laag en het helpt je lichaam met het transport en inzetten van antioxidanten. Deze houden vrije radicalen tegen voordat ze spermacellen kunnen beschadigen.

Betrokkenheid vader van nu versus 30 jaar geleden
De man van nu is 8 keer meer betrokken bij de opvoeding dan zijn vader 30 jaar geleden. Goed nieuws: meer contact verbetert aan­toonbaar de geestelijke gezondheid van het kind op de lange termijn.

TV kijken
Mannen die 20 uur per week tv kijken, hebben 44% minder zaadcellen dan mannen die geen televisie kijken, aldus Harvard University. Even niet meer bingen dus.

Vitamine C
Fertility and Sterility schrijft dat het sperma van mannen die veel vitamine C eten 20% minder beschadigd is. Eet een halve gele paprika: die bevat twee keer de ADH vitamine C.

Beste leeftijd om vader te worden 
Mannen die jong kinderen krijgen, lopen een hoger risico om op middelbare leeftijd te overlijden, schrijft Epidemiology & Community Health. Wachten tot je 30ste kan je levensduur verlengen.

Ondergoed
Het dragen van boxershorts kan je zaadcelproductie met 24% verhogen, zo ontdekte de Universiteit van Manchester. Uit analyse onder 2.249 mannen in vruchtbaarheidsklinieken blijkt dat mannen wier sperma van mindere kwaliteit is tot 1,3 keer vaker strak ondergoed dragen. De onderzoekers adviseren mannen met een kinderwens een paar maanden lossere shorts te dragen.

Uiterlijk en sperma kwaliteit
Het zaad van mannen met een smaller, vrouwelijk gezicht is vaak van betere kwaliteit. Volgens wetenschappers kunnen mannen namelijk niet tegelijkertijd ultra-potent én heel mannelijk zijn.

Hoeveel oesters moet je eten voor 74% meer zaad­cellen?
Mannen met vruchtbaarheidsproblemen die dagelijks 66 mg extra zink innemen, produceren 74% meer zaad. Een flinke oester bevat 11 mg van dit mineraal.

Wie van jullie kan het best de nachtvoedingen op zich nemen?
Slaapgebrek is schadelijker voor mannen dan voor vrouwen, zo stelt The Endocrine Society. Jij hebt langer last van de effecten van slapeloze nachten dan zij. Maar misschien moet je dit feitje nog even voor je houden…

Luister goed: hebben mannen met een heel lage stem meer of minder zaadcellen dan gemiddeld?
Vrouwen vinden mannen met lage stemmen weliswaar sexier, maar hun sperma bleek van slechtere kwaliteit dan gemiddeld. Een theorie is dat ze overmatig veel testosteron aanmaken, wat de zaadproductie kan halveren.

Wie kan beter brabbelen met de baby: vader of moeder?
Onderzoekers van Washington State University ontdekten dat vrouwen beter zijn in dat brabbeltaaltje waar baby’s zo goed op reageren. Mannen veranderen meestal niet van toonhoogte – maar dat werkt ook prima! Sterker nog, dit helpt kinderen om te gaan met onbekende spraakpatronen waardoor ze later eenvoudiger een vreemde taal kunnen leren.

Hoelang doet sperma erover om het ei te bereiken na ejaculatie?
Een eicel is na lancering slechts 14 uur levensvatbaar – je zwemmers moeten dus snel zijn. Bewaar je telefoon liever niet in je zak. De elektromagnetische golven vertragen mogelijk de mobiliteit van je zaad.

Als de baby is geboren, daalt je testosterongehalte
Na de geboorte van zijn kind heeft een man 35% minder testosteron. Onderzoek wijst uit dat dit agressie dimt. Ook heb je minder zin in sex.

Welke noten eet je voor je, euhm, noten?
Een handvol walnoten per dag helpt al om je sperma in topvorm te krijgen, zo stelt het tijdschrift Biology of Reproduction. Ze zijn een rijke bron van vitamine A (helpt zaadcellen te vormen) en omega-3-vetten (houdt je sperma soepel).

Hoeveel kilo komt een man gemiddeld aan na de geboorte van zijn eerste kind?
Northwestern Medicine ontdekte dat een man gemiddeld 2 kg aankomt na de geboorte van zijn eerste kind. Dit komt door de daling van zijn testosteron en doordat hij meer binnen zit, slechter slaapt en ongezonder eet.

Je baby lijkt het meest op jou…
Jazeker. Zoogdieren delen meer DNA met hun vaders dan met hun moeders, onthulde onderzoek van de University of North Carolina. Aha, dus daarom heeft die kleine jouw neus geërfd.

This function has been disabled for One Wish | Waar wensouders elkaar ontmoeten